634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Zo verbind je met je lichaam

Verbinding met je lichaam is één van de voorwaarden voor een pijnvrij seksleven. In dit artikel ontdek je de belangrijkste stap naar die verbinding die je NU al kunt zetten.

Maar eerst even iets anders!

Want naast de verbinding met je lichaam heb je nog een aantal dingen nodig voor het creëren van een pijnvrij seksleven.

Wat die dingen zijn vertel ik je tijdens mijn gratis online masterclass “Van Pijn naar Pleasure.” Ben jij klaar voor een seksleven zonder pijn? Klik dan HIER om je gratis aan te melden en dan “zie” ik je daar!

Goed… Let’s talk about

De verbinding met je lichaam

Laatst was ik op date met een hele mooie man en… Ik wilde geen seks. En ik snapte niet waarom. Het was niet alsof we het nog nooit eerder hadden gedaan zeg maar 🙂 Vroeger – voor mijn vaginisme herstel – had ik mij gewoon door zijn aanrakingen laten meevoeren. Had ik seks gehad zonder penetratie of met heel veel pijn terwijl mijn lichaam mij heel duidelijk probeerde te vertellen dat ik op het punt stond een grens over te gaan.

Ja, die grenzen… Lange tijd wist ik niet dat ik ze had. Dat ik ze mocht hebben. Ik denderde er dwars doorheen en liet anderen hetzelfde doen. Ik kon het ook niet weten. De verbinding met mijn lichaam was zoek. Afwezig. En het is toch echt je lichaam die je grenzen naar je communiceert.

Dat maakte het leren luisteren naar mijn grenzen zo ongeveer de belangrijkste stap terug naar die verbinding met mijn lichaam. En luisteren doe ik inmiddels. Ook als ik mijn grenzen niet begrijp. Als ik niet snap waarom mijn lichaam een “nee” communiceert. Overduidelijk of subtiel.  En of je je er nu bewust van bent of niet – ook jij voelt je grenzen altijd eerst in je lichaam. Hoe je ze precies voelt is voor iedereen anders. Het is aan jou om te ontdekken hoe jouw lichaam “nee” zegt.

Je hoeft je grenzen niet te snappen voordat je ernaar kan luisteren.

DAT je luistert is in de eerste plaats key en echt het allerbelangrijkste. Als je dat niet doet verbreek je de verbinding met je lichaam. Het is een vorm van jezelf in de steek laten. Nadat je gehoor hebt gegeven aan jouw lichaam en grens kun je eventueel onderzoeken wat er aan de hand was om daar vervolgens – indien nodig – wat aan te veranderen.

Tot slot is het nog belangrijk dat je grenzen onderscheidt van weerstand. Waar grenzen van je lichaam zijn is weerstand van je brein. Van je gedachten. Vaak in de vorm van angsten en uitstelgedrag. “Ik heb geen zin… Ik kan het niet… Het lukt me toch niet… Vandaag niet… Morgen misschien…”

En laat weerstand nou iets zijn waar je in de meeste gevallen juist NIET naar wilt luisteren. Ten minste niet als je wilt groeien. Als je verandering wilt brengen in je situatie.

Tsja… Mocht je nog denken dat vaginisme herstel enkel en alleen over seks gaat… Think again! Herstellen van vaginisme betekent niet dat je daarna altijd seks (met penetratie) hebt of wilt. Het betekent dat je in jezelf leert herkennen wat je hiervoor nodig hebt en wanneer er voor jou iets ontbreekt.

Vaginisme herstel is geen reis naar fijne seks met penetratie.

Het is de reis terug naar de verbinding met jezelf en jouw lichaam. Naar het leren kennen en (her)ontdekken van jouw unieke seksuele blauwdruk. En als je daar bent… Volgt fijne penetratie bijna vanzelf.

Samen werken aan jouw vaginisme herstel zodat ook jij zonder pijn van seks kunt genieten? Klik HIER om alles te lezen over Path to Pleasure. Vul het formulier onderaan de pagina in en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan of stuur een mailtje naar jamie@jamieelise.com

P