634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Voelt penetratie (onbewust) te kwetsbaar voor je?

Mijn verbazing was groot toen ik erachter kwam dat ik naast vaginisme NOG een onbewuste angst had. Naast mijn onbewuste angst voor penetratie (onbewust omdat ik met mijn bewuste brein niets liever wilde dan fijne penetratie) had ik ook een onbewuste angst voor intimiteit.

Wederom onbewust omdat ik vanuit mijn logisch-nadenkende-bewuste-brein niets liever wilde dan een fijne relatie. Wist ik veel dat ik er op het niveau van mijn onderbewustzijn doodsbang voor was en een ware connectie om die reden op afstand hield. Als ons bewuste brein toch eens de baas zou zijn over ons gedrag! Dan zou het leven een stuk makkelijker, maar misschien ook een stuk saaier zijn 🙂

Mocht je hier nieuw zijn en nu compleet in de war zijn door het feit dat vaginisme een onbewuste angst is (huh, wat en… hoe los ik dit dan op?) Klik dan hier om je HEUL snel in te schrijven voor mijn gratis online masterclass. Daarin leg ik het allemaal uit zodat ik je niet in ieder artikel hoef te vervelen met de basics van vaginisme en het overwinnen ervan!

Goed. Terug naar de onbewuste angst voor intimiteit die ZO samen kan gaan met een onbewuste angst voor penetratie. Met vaginisme. Want als je van afstandje kijkt naar wat seks en penetratie eigenlijk is… Kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat het zo ongeveer het meest intieme is dat er bestaat.

Iemand anders komt letterlijk jouw lichaam binnen.

Dichterbij dan dat kan iemand niet komen. Wat nou als je dat onbewust super eng vindt? Dan gaat je lichaam op slot. Om even terug te komen op mijn eigen verhaal… Het overwinnen van mijn vaginisme ging hand-in-hand met het overwinnen van mijn angst voor intimiteit. De seks (met penetratie) werd beter en beter naarmate ik beter werd in het mij kwetsbaar opstellen. In het creëren van ware intimiteit met de ander.

En just a little side note: ware intimiteit is niet hetzelfde als jaren bij elkaar zijn. Je kan in een ontzettend gelukkig huwelijk zitten en tegelijkertijd doodsbang zijn voor kwetsbaarheid en intimiteit. Just saying!

Oh en vergeet niet dat je ook hartstikke intiem kan zijn met je vrienden en familie. Fysieke intimiteit en seks zijn slechts één vorm van intimiteit. Heb je direct ook geen excuus meer om niet met de oefeningen in deze mail aan de slag te gaan als je nu vrijgezel bent!

Want ik laat je natuurlijk niet zomaar met lege handen achter. De oefeningen waar we zo op in gaan hebben mij langzaam maar zeker over mijn angst voor kwetsbaarheid en daarmee intimiteit heen geholpen.

Ontzettend belangrijk want uiteindelijk is het kwetsbaarheid wat intimiteit creëert en waarschijnlijk is het ook kwetsbaarheid wat je op bewust niveau eng vindt. Hoor jij jezelf wel eens denken “Ja DOEI dat ga ik echt niet delen/vertellen…” terwijl je weet dat het wel veilig is om dat bij die persoon te doen? Well hello angst voor kwetsbaarheid!

En weet je.. Je kwetsbaar opstellen zal waarschijnlijk altijd spannend blijven. Je legt je hart bloot en loopt het risico om gekwetst te worden. Liever niet zou je denken, maar persoonlijk ben ik van mening dat dit het risico meer dan waard is. Want wat is het alternatief? Een leven zonder intimiteit? Zonder ware verbinding? Ik zou het wel weten, maar maak vooral je eigen keus!

Mocht je het het risico ook waard vinden oefen dan eens met deze drie dingen om je angst voor kwetsbaarheid en intimiteit te overwinnen:

1. Vraag om hulp. Om hulp vragen voelt super kwetsbaar en daarom kan het veiliger voelen om je ONTZETTEND onafhankelijk op te stellen. Jij hebt niemand nodig. Daaag. Daarmee omzeil je de kwetsbaarheid, maar dus ook de intimiteit. Om hulp vragen is een manier om je onderbewustzijn te leren dat het oké is om kwetsbaar te zijn en soms op anderen te leunen.

2. Laat je waardering voor de ander blijken. Kritiek geven en klagen kan een onbewuste manier zijn om afstand tussen jou en de ander te creëren. Probeer je partner of iemand anders die dichtbij je staat dagelijks te vertellen wat je aan hem/haar waardeert. Het kan zo simpel zijn als “dank je wel” voor iets zeggen.

3. Geef uitdrukking aan je gevoelens. Je mond houden, doen alsof het je niets doet of passief agressief reageren in de hoop dat de ander vanzelf weet wat er aan de hand is zijn allemaal onbewuste manieren om te vermijden dat je je ware gevoelens blootgeeft. Om kwetsbaarheid en intimiteit te omzeilen.

Alrighty! En hoe nu verder? Kijk, ik zou het natuurlijk fantastisch vinden als je je gevoelens met mij deelt en mijn ego kan niet wachten tot je je waardering voor mij laat blijken… Maar ik denk dat we allebei weten dat je er het meest aan hebt als je om hulp vraagt bij het overwinnen van je vaginisme.

Want vaginisme is 100% te overwinnen EN je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog… De kans is groot dat je al hebt ondervonden dat dat niet zo goed werkt.

Hoe zou het voor je zijn om dit avontuur aan te gaan met iemand die er niet alleen rete veel verstand van heeft (volgens de reviews op mijn website hé! Mijn Nederlandse bescheidenheid gooi ik echt niet zomaar overboord) maar het daarnaast ook zelf heeft gehad en precies weet hoe jij je voelt? Goed? Goed!

Klik dan HIER om alles te lezen over Path to Pleasure. Vraag een gratis kennismaking aan via het formulier onderaan de pagina of stuur een mail naar jamie@jamieelise.com

P